tirsdag den 8. april 2014

Pas godt på din hud

I dag har jeg og Julie været hos hudlægen. Det var Julies første tur og mit årlige tjek.
 
I vores familie er vi så skønne, som min farfar altid sagde det, vi har rigtig mange modermærker (skønhedspletter, som min farfar kaldte dem) og derfor får jeg mine modermærker kontrolleret hvert år.
 
Vi har aldrig haft nogen form for hudkræft i min familie, men eftersom vi er i risikozonen, hvorfor så friste skæbnen?
 
 

 
 
 
 
Danmark har en af verdens højeste forekomster af kræft i huden.
Det skyldes, at vi ofte bliver solskoldede, og at vi er flittige brugere af solarier. Langt de fleste tilfælde af kræft i huden kan derfor forebygges med fornuftig soladfærd.
'Kræft i huden' dækker over to kræftformer
Betegnelsen kræft i huden dækker over to typer kræft: almindelig hudkræft og modermærkekræft.
Almindelig hudkræft er den hyppigste, og er sjældent dødelig. Modermærkekræft er den farligste, mest aggressive og kan i værste fald være dødelig.
 
 
Knap 140.000 danskere ramt
1 ud af 7 danskere udvikler kræft i huden. Lige nu lever knap 140.000 danskere med sygdommen. Over de sidste 30 år er antallet af nye tilfælde af kræft i huden tredoblet blandt kvinder og mere end fordoblet blandt mænd.

Forebyggelse af kræft i hudenStørstedelen af alle tilfælde af kræft i huden skyldes for store doser af uv-stråling fra solen eller solarier.
Med skygge, solhat, solcreme og sluk solariet er det let at beskytte sig i solen
Det er heldigvis let at forebygge kræft i huden med fornuftig soladfærd. Undgår man solskoldninger, kan man forebygge langt de fleste tilfælde af kræft i huden. Jo flere solskoldninger man får, jo større er risikoen nemlig for at udvikle sygdommen.
Uv-Indekset kan hjælpe
Uv-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår man skal beskytte sig i solen. Den største koncentration af uv-stråling falder mellem 12 og 15.

Når uv-indekset er 3 eller derover, er det tid til at søge skygge eller finde solhat, dækkende tøj og solcreme frem.

Kilde og tekst fra Kræftens bekæmpelse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar